Praha.cz

 
Nacházíte se: Zprávy Zajímavosti Restaurace zdražují, v Praze stojí obědy o 10 korun více než jinde
Restaurace zdražují, v Praze stojí obědy o 10 korun více než jinde
Středa, 16. říjen 2013 09:41
obědy v Praze

Obědy v restauracích oproti loňskému roku zdražily o necelé 4 koruny. V Praze se cena drží nejvýše - v průměru 98 korun, což je o sedm procent více než loni. Přitom celková průměrná cena obědu v České republice činí 84,88 Kč.


Průzkum, který se zabýval cenami obědů v restauracích, uskutečnil Lunchtime.cz ve spolupráci se společností Chèque Déjeuner produkující stravenky. Průměrná cena poledního menu - právě na něj se totiž průzkum zaměřil - stoupla na 84,88 koruny. Za zdražením stojí hlavně vyšší ceny potravin a dražší energie.


"Meziročně vzrostly ceny vepřového masa, sýrů a mléka, a to zhruba o deset procent. Naprosto nejvyšší meziroční nárůst jsme však zaznamenali u cen brambor. Ty se více než zdvojnásobily,“ říká ředitel portálu Lunchtime.cz Igor Třeslín.


Rozdíl mezi kraji je až dvacet korun


Za oběd nejvíce zaplatí strávníci v Praze - v průměru 98 korun, což je o sedm procent více než loni. Následují Jihomoravský kraj s cenou 88,63 koruny a Jihočeský kraj, kde se průměrná cena pohybuje kolem 87,05 koruny.


„V ostatních krajích s velkoměsty nad sto tisíc obyvatel se v poledne najíte o deset nebo jedenáct korun levněji,“ říká Třeslín.


Nejlacinější obědy lze pořídit v Pardubickém (průměrná cena 75,43 koruny) a Ústeckém kraji (76,61 koruny). Pokud však porovnáme meziroční zdražení, nejvíce si oproti loňsku připlatí v Jihomoravském kraji, kde se cena zvedla o více než sedm korun na průměrných 88,63 koruny.


Restaurace si nemohou dovolit zdražit více


Pro většinu restaurací tvoří polední menu velký zdroj tržeb, někde je to dokonce 50 % celkového obratu. Aby si své zákazníky udrželi, nemohou zdražovat podle zvyšujících se cen potravin a energií, proto pak více než polovina z nich pravidelně zaznamenává meziroční propad tržeb.


„Vyšší výdaje řeší majitelé restaurací spíše snižováním platů zaměstnanců nebo jejich propouštěním. Případně se sami zapojují do provozu podniku a hledají vhodnější dodavatele,“ říká Igor Třeslín.


Foto: www.restaurant-guide.cz

(rez)))



Restaurace zdražují, v Praze stojí obědy o 10 korun více než jinde