Obědy v restauracích oproti loňskému roku zdražily o necelé 4 koruny. V Praze se cena drží nejvýše - v průměru 98 korun, což je o sedm procent více než loni. Přitom celková průměrná cena obědu v České republice činí 84,88 Kč.
Průzkum, který se zabýval cenami obědů v restauracích, uskutečnil Lunchtime.cz ve spolupráci se společností Chèque Déjeuner produkující stravenky. Průměrná cena poledního menu - právě na něj se totiž průzkum zaměřil - stoupla na 84,88 koruny. Za zdražením stojí hlavně vyšší ceny potravin a dražší energie.
"Meziročně vzrostly ceny vepřového masa, sýrů a mléka, a to zhruba o deset procent. Naprosto nejvyšší meziroční nárůst jsme však zaznamenali u cen brambor. Ty se více než zdvojnásobily,“ říká ředitel portálu Lunchtime.cz Igor Třeslín.
Rozdíl mezi kraji je až dvacet korun
Za oběd nejvíce zaplatí strávníci v Praze - v průměru 98 korun, což je o sedm procent více než loni. Následují Jihomoravský kraj s cenou 88,63 koruny a Jihočeský kraj, kde se průměrná cena pohybuje kolem 87,05 koruny.
„V ostatních krajích s velkoměsty nad sto tisíc obyvatel se v poledne najíte o deset nebo jedenáct korun levněji,“ říká Třeslín.
Nejlacinější obědy lze pořídit v Pardubickém (průměrná cena 75,43 koruny) a Ústeckém kraji (76,61 koruny). Pokud však porovnáme meziroční zdražení, nejvíce si oproti loňsku připlatí v Jihomoravském kraji, kde se cena zvedla o více než sedm korun na průměrných 88,63 koruny.
Restaurace si nemohou dovolit zdražit více
Pro většinu restaurací tvoří polední menu velký zdroj tržeb, někde je to dokonce 50 % celkového obratu. Aby si své zákazníky udrželi, nemohou zdražovat podle zvyšujících se cen potravin a energií, proto pak více než polovina z nich pravidelně zaznamenává meziroční propad tržeb.
„Vyšší výdaje řeší majitelé restaurací spíše snižováním platů zaměstnanců nebo jejich propouštěním. Případně se sami zapojují do provozu podniku a hledají vhodnější dodavatele,“ říká Igor Třeslín.
Foto: www.restaurant-guide.cz
(rez)))
|